Enrere
EUROPA
La iniciativa Angels busca superherois

BUSCA SUPERHEROIS

Segons l’Organització Mundial de l’Ictus, 1 de cada 4 persones patiran un ictus al llarg de la seva vida. Però l’Organització Mundial de l’Ictus també ens diu que l’ictus té tractament. A molts països això encara no és una realitat, ja que molt pocs pacients arriben a un hospital que els pugui oferir el tractament correcte, i encara són menys els pacients que arriben a temps per rebre un tractament que els pugui ajudar a superar l’ictus i sortir de l’hospital pel seu propi peu.

En els darrers tres anys, la iniciativa Angels ha treballat molt per garantir que hi hagin més hospitals preparats per a l’ictus disponibles, de manera que els pacients tinguin accés a l’atenció que es mereixen. També estem treballant molt per garantir que les ambulàncies només traslladin els pacients que pateixen un ictus a aquests hospitals i que, quan ho facin, aquests hospitals puguin oferir els tractaments més apropiats de la manera més eficient possible.

Sovint però, els pacients no creuen que els seus símptomes siguin prou greus per demanar una ambulància, i en molts casos demanen ajuda primer als amics, familiars o metges de capçalera i no se’ls recomana demanar una ambulància.

Per tant, necessitem solució per a dos problemes:

  1. Millorar el reconeixement dels símptomes més comuns de l’ictus.
  2. Ensenyar a la població general que l’ictus és una emergència i que si apareixen aquests símptomes, cal que demanin una ambulància en comptes de demanar ajuda a qualsevol altre lloc.

Aconseguir això no és una tasca gens fàcil. Pensa que l’edat mitjana dels pacients que pateixen un ictus és de 70 anys. Aquesta població no dedica gaire temps a les xarxes socials ni a llegir blogs de medicina. També som conscients que no podem formar-los només a ells, ja que la seva primera reacció és demanar ajuda. Així, cal que formem també els seus amics i familiars, als que demanaran ajuda quan pateixin un ictus.

En el moment de pensar com solucionar aquest problema, vam trobar algunes dades sociodemogràfiques que indicaven que fins al 50 % del grup d’edat que estem tractant de formar cuiden els seus nets com a mínim un parell de cops per setmana. Això pot ser perquè els pares treballen, o perquè al mateix domicili hi conviuen diverses generacions. I això ens va donar una idea.

I si fem que els nets siguin el vehicle mitjançant el qual formem els avis i les àvies, així com els seus amics i la resta de la família? Vam observar les cases dels avis i ens vam adonar que, molt sovint, tenen fotos i dibuixos dels seus nets a les parets. Pot ser que no siguin les pintures de dits més boniques del món, però tenen un lloc a la seva paret perquè tenen un valor sentimental. Això ens va fer pensar que potser podríem aprofitar-ho i aconseguir que els infants fessin un regal als seus avis que els hi donés informació, un regal durador, ja que estaria penjat amb els altres dibuixos a les parets.

Dirigir-se als pares va ser més fàcil, perquè només ens calia trobar una manera perquè els infants fessin participar les seves famílies visitant el lloc web o portant a casa coses que aprenien a l’escola.

El programa dels herois RÀPID, que recentment ha obtingut el recolzament de l’Organització Mundial de l’Ictus, vol aconseguir aquest objectiu mitjançant un programa educatiu basat en personatges animats amb un personatge principal, en Dani, que es converteix en un heroi RÀPID en aprendre com vèncer el Coàgul malvat i salva la vida del seu superheroi.

Creat en col·laboració amb el Departament d’Educació i Política Social de la Universitat de Macedònia, el programa és una campanya escolar dirigida a nens i nenes d’entre 5 i 8 anys que consta d’una gran varietat d’activitats entorn de 4 superherois. Aquestes activitats, que es realitzen al llarg d’un període de temps de 5 setmanes, ensenyaran als infants a reconèixer alguns dels símptomes principals de l’ictus i a entendre la importància de demanar una ambulància trucant al 112 si sospiten d’un ictus.

Els nens i nenes reben la missió de formar almenys dos avis herois o àvies heroïnes. Cada setmana durant 5 setmanes, els infants personalitzen una targeta amb un missatge educatiu per als seus dos avis herois o àvies heroïnes, i aquesta targeta s’envia als avis per correu quan acaba el programa. Quan els avis herois i àvies heroïnes les reben, se’ls demana que les pengin a la paret o a la nevera amb les altres fotos i dibuixos que ja tenen.

Per formar la resta de la família, els infants rebran pòsters per a la seva habitació i una màscara per jugar a casa.  Volem que els nostres herois RÀPID siguin visibles a les cases i volem animar els pares a participar en la diversió connectant-se un cop per setmana per mirar els vídeos, respondre algunes preguntes i ajudar els seus fills i filles a completar la seva missió.

El programa es va provar en escoles infantils de Grècia i els resultats de les primeres implementacions van mostrar molts infants feliços, avis i àvies orgullosos i mares i pares amb més coneixements sobre l’ictus.

Els recursos per fer servir a la classe són adequats per a l’edat dels nens i inclouen materials d’aprenentatge com ara curtmetratges d’animació, activitats per fer a classe, una cançó dels herois RÀPID i materials per endur-se a casa que permeten transmetre el missatge a casa. En definitiva, el programa proporciona a les famílies eines amb una funció doble: ajudar a passar temps de qualitat plegats com a família, i alhora, transmetre els coneixements sobre l’ictus mitjançant l’aprenentatge implícit.

Un dels principals atractius d’aquest programa és la facilitat per participar-hi per a qualsevol persona. Potser ets metge o metgessa o formes part del personal d’infermeria en un hospital preparat per a l’ictus i vols comunicar-te amb la comunitat per aconseguir que vinguin més pacients als hospitals adequats, a temps per rebre tractament. O potser coneixes algun sanitari d’ambulància que té experiència en tractar amb escoles, un pare o una mare que disposen de temps, o fins i tot una persona que ha superat un ictus i que pertany a una organització de suport per a pacients que han patit un ictus. Tothom es pot convertir en ambaixador/a dels herois RÀPID.

Només has d’anar al lloc web www.fastheroes.com i registrar-te com a ambaixador/a del herois RÀPID. L’equip et proporcionarà tot allò que necessites per implementar la campanya a la teva escola, inclosos els materials per fer servir a la classe, un lloc web perquè hi participin pares i mares i fins i tot alguns materials de formació i suport. No volem implementar la campanya només en una escola o un dia concret, sinó que volem que la campanya es converteixi en part del pla d’estudis anual. Així doncs, també estem treballant per oferir-te idees per fer que la campanya sigui sostenible des del punt de vista econòmic mitjançant el marxandatge, la captació de fons, etc.

Actualment, els materials dels herois RÀPID estan disponibles i adaptats (número d’emergències i idioma) per als següents països: Rússia, Letònia, Eslovàquia, Hongria, Bulgària, Grècia, Itàlia, Espanya, Portugal, Alemanya, Brasil, Canadà, Islàndia, Sud-àfrica, Singapur i Taiwan. A mesura que creixi l’interès, esperem ampliar també la nostra cobertura.

A la iniciativa Angels creiem en empoderar les persones per fer allò que fan encara millor, ara i en el futur. De la mateixa manera que oferim eines per ajudar-te a millorar els temps d’accés al tractament o la teva habilitat per llegir un TAC, la campanya Herois RÀPID és la solució que t’oferim per treballar el problema de la conscienciació sobre l’ictus a la comunitat.

Junts podem canviar el món ajudant un avi heroi cada vegada.

 

Següent
Anterior
X
SOBRE NOSALTRES

CONEIX ELS HEROIS

CAMPANYA EN ACCIÓ 

COMUNITAT

SOCIAL
<
JA HAS COMPRAT AQUEST ARTICLE!
NO TENS PROU MONEDES!
NO TENS PROU DIAMANTS!
Powered by Translations.com GlobalLink OneLink Software