Reconèixer els símptomes de l’ictus i accedir ràpidament al tractament és vital per salvar vides i millorar els resultats de les persones que superen un ictus. Un dels puntals de la Campanya Mundial contra l’Ictus i dels membres de l’Organització Mundial de l’Ictus arreu del món és la conscienciació sobre el missatge RÀPID. Però hi ha un públic important per a aquest missatge i que fins ara no s’havia inclòs en els programes de conscienciació: els infants.
Tot i que la prevalença de l’ictus en infants és molt més baixa que en la població adulta, amb un risc de patir un ictus en algun moment de la seva vida d’1 entre 4, dotar els infants amb els coneixements bàsics sobre els símptomes de l’ictus i què cal fer en cas d’emergència podria ser una forma de salvar vides.
Per això, l’Organització Mundial de l’Ictus (WSO) ha mostrat recentment el seu recolzament al programa dels herois RÀPID i s’encarregarà de dirigir i avaluar aquesta iniciativa destinada a l’educació infantil i d’ajudar en la localització dels recursos i les activitats per a comunitats d’arreu del món.
El programa dels herois RÀPID ha creat un programa educatiu basat en personatges animats amb un personatge principal, en Dani, que es converteix en un heroi RÀPID en aprendre com vèncer el Coàgul malvat i salva els superherois de la seva vida, els seus avis herois. Els recursos per fer servir a la classe són adequats per a l’edat dels nens i inclouen materials d’aprenentatge com ara curtmetratges d’animació, activitats per fer a classe i materials per endur-se a casa que permeten transmetre el missatge a casa. També s’ofereixen idees per ajudar a les escoles i a les comunitats a recaptar fons per poder augmentar la participació i fer que el programa sigui més sostenible a llarg termini.
El president de l’Organització Mundial de l’Ictus, Michael Brainin, va dir sobre aquesta col·laboració: “Estem molt il·lusionats de liderar aquest programa. Esperem que, a més de servir per divulgar informació que pot salvar vides, també ens pugui ajudar a entendre com treballar millor amb els infants per promoure una conscienciació més gran sobre l’ictus i el programa RÀPID a les comunitats”.
Jan van der Merwe, cap del projecte de la iniciativa Angels a Europa que recolza el programa Herois RÀPID, va comentar al respecte: “Des que es va posar en marxa la iniciativa Angels, ens hem adonat que existeixen dos problemes principals que cal tractar d’alguna manera. El primer problema és que els pacients arriben massa tard per rebre el tractament. Això pot ser conseqüència d’un diagnòstic erroni o de no identificar que els símptomes són prou greus com per anar a l’hospital. El segon gran problema és que molts pacients van a hospitals que no estan “preparats per a l’ictus” i s’hi queden ingressats. Molt sovint, aquests dos errors tenen com a conseqüència un resultat molt pitjor després de l’ictus. Per tractar de solucionar un d’aquests problemes, la iniciativa Angels va recolzar el Departament d’Educació i Política Social de la Universitat de Macedònia en la creació del programa Herois RÀPID.
Els ictus roben vides, i motivant els nostres infants i les seves famílies, podem fer quelcom per assegurar-nos d’estar ben preparats quan es presenti un ictus. Això podria suposar la diferència no només entre la vida i la mort, sinó també entre “la vida tal com la coneixem” i “una vida amb una discapacitat permanent”.
Els programes pilot Herois RÀPID es duran a terme en col·laboració amb membres de l’Organització Mundial de l’Ictus en diferents països, com ara Brasil, Singapur i Sud-àfrica. Per obtenir més informació sobre com participar en el programa Herois RÀPID de l’Organització Mundial de l’Ictus, posa’t en contacte amb campaigns@world-stroke.org