SELECCIONA UN APARTAT
1
Què provoca l’ictus
2
Què es pot fer per evitar els ictus
3
Tractament de l’ictus en fase aguda
4
Sabies que…
5
Sobre nosaltres
Tornar a la pàgina Sobre nosaltres
Progrés
0%
completat
Què provoca l’ictus?

Els ictus hemorràgics no són tan comuns i representen al voltant del 15 % de tots els icuts.

L’ictus és principalment la conseqüència d’un coàgul que bloqueja una artèria del cervell.

Com que no vols patir un ictus, et deus preguntar com es forma aquest coàgul i què pots fer per prevenir-lo. Explicat de manera senzilla, els coàguls de sang solen estar causats per una d’aquestes dues coses: artèries en mal estat i sang que es coagula més del que és normal.

Artèries en mal estat

Potser has sentit la paraula «ateroesclerosi». Si no l’has sentit, no t’hi amoïnis. És la paraula que fan servir els metges i les metgesses per a la malaltia de les artèries.

Pensa en les artèries com si fossin una mànega per regar el jardí.

L’aixeta és el cor que bomba el líquid cap a la mànega (les artèries). L’única diferència entre les artèries i la mànega del jardí és que el líquid (la sang) no surt del sistema. Es manté en circulació i porta oxigen i nutrients on es necessiten.

Ara imagina’t què li passarà a la mànega si té l’extrem tancat i augmenta la pressió que ve de l’aixeta. Com que el líquid no es pot escapar, la pressió començarà a augmentar. A curt termini la mànega probablement serà prou elàstica per suportar l’augment de pressió, però si aquesta situació es manté durant un període de temps més llarg, la mànega es pot començar a esquerdar. Sobretot, si deixem la mànega suportant la pressió al sol, al final s’endurirà i perdrà elasticitat. 

 

Al sistema arterial li passa exactament el mateix.

Si la pressió de les artèries augmenta per algun motiu (com, per exemple, quan el teu equip de futbol fa un gol) les artèries ho poden suportar perquè són elàstiques. Però si l’augment de pressió es manté durant molts i molts anys, l’estrès constant podria donar lloc a petites esquerdes en les parets de les artèries.

Afortunadament, l’organisme té una substància dissenyada per reparar aquestes esquerdes: el colesterol. Necessitem el colesterol, ja que repara les parets de les cèl·lules i els danys causats per la pressió elevada, com en l’exemple anterior.

Però si el problema de la pressió persisteix o si algú té massa colesterol, en aquest cas la petita lesió podria acumular més colesterol. Així també s’hi podrien afegir altres substàncies i, com a resultat, la paret de les artèries podria engrossir-se i ser menys elàstica. Tant és així que si això continua, l’artèria es podria obstruir del tot. Una altra cosa que també passa a vegades és que aquesta placa que es forma dins la paret de les artèries podria esdevenir inestable i desprendre’s. Aleshores podria desplaçar-se pel corrent sanguini i obstruir una artèria en algun lloc del cervell. 

Català
Espanya (català)
Català
Espanya (català)
Predeterminat
Argentina
Brasil
Bulgària
Canadà
Xile
Colòmbia
Croàcia
República Txeca
Equador
Geòrgia
Alemanya
Grècia
Hongria
Islàndia
Itàlia
Kazakhstan (rus)
Kazakhstan (kazakh)
Kirguizistan
Lituània
Letònia
Malàisia
Moldàvia
Perú
Polònia
Portugal
Romania
Singapur
Eslovàquia
República de Sud-àfrica
Espanya (espanyol)
Taiwan (Província de la Xina)
Emirats Àrabs Units
Regne Unit
Ucraïna
Uzbekistan
IMPLICA’T

SOBRE NOSALTRES

CONEIX ELS HEROIS

CAMPANYA EN ACCIÓ

COMUNITAT

SOCIAL
JA HAS COMPRAT AQUEST ARTICLE!
NO TENS PROU MONEDES!
NO TENS PROU DIAMANTS!
Powered by Translations.com GlobalLink OneLink Software